A JetBrains a hét elején egy új, előzetes verzió kiadását jelentette be Kotlin nyelvéből, ami ezúttal azon fejlesztők számára hoz egy érdekes újítást, akik az Apple asztali gépein (is) futó alkalmazásokat készítenek. Az új Kotlin 1.5.30 ugyanis már képes az almás vállalat új, módosított ARM-architektúrára épülő Mx chipjein közvetlenül futni képes, natív kódok generálására is.

Ugyanakkor az új verzió ezen kívül is hoz még pár fejlesztést. Így például mostantól lehetőség van nem csak platformfüggő, de platformfüggetlen natív könyvtárak megosztására is benne a többplatformos alkalmazásokban, amik build szkriptjük "cinterops" blokkjában határozzák meg a pontos függőségeket.

További újdonság, hogy a JavaScript target immár forrástérképet is generál a "tárgykód" mellé, aminek köszönhetően könnyebbé válik a kódok követése és hibakeresése a mindenkori JS-futtatókörnyezet saját debuggerének segítségével is, a CocoaPos csomagleírók pedig egy továbbfejlesztett DSL formátumban készülnek el, amik definiálják a keretrendszer statikus és dinamikus verzióját is, valamint lehetővé teszik a Bitcode beágyazást és az exportfüggőségek kezelését is.