Bár a COBOL-t hagyományosan manapság már elavult, sőt, szinte kihalt nyelvnek szokás tekinteni, az IBM a jelek szerint nem ért egyet ezzel az ítélettel. Másként legalábbis nehéz értékelni azt, hogy a világ egyik legnevesebb informatikai cége bejelentette: egy új fordítót ad ki a nyelvhez.

A hivatalosan "IBM COBOL for Linux on x86"-nak hívott eszköz - mint neve is mutatja - kifejezetten Linux-on és x86-os rendszerekre teszi lehetővé az immár több mint 60 éves nyelven írt programok készítését. A fordító ugyanazon a technológián alapul, amin a cég már létező Enterprise COBOL for z/OS és COBOL for AIX eszközei, így képes az utóbbiakra készült kódok (nem rendszerfüggő részeinek) lefordítására is, de a nagygépes helyett az említett PC-s környezetet célozva azokkal.

Az új COBOL fordító egyébként több modern technológiát is magában foglal. Így pl. teljes mértékben támogatja a Unicode használatát, valamint XML támogatással is rendelkezik. Ezen kívül közvetlen hozzáférést biztosít az IBM szintén saját DB2 adatbáziskezelőjének Linux, Unix vagy Windows platformokon futó változataihoz is.

Az IBM a fordító mellé ad egy olyan segédeszközt is, amivel a nem tőle származó COBOL fordítókhoz készült kódokat is át lehet konvertálni az új eszközzel történő használatra is, a fordító pedig a cég IBM CICS TX on Cloud 11 felhős alkalmazásszerverének is részét képezi.