A készítők a hét elején jelentették be, hogy több évnyi fejlesztés után elkészültek a PeachPie 1.0-s verziójával. Az eszköz teljes értékű nyelvvé lépteti elő a PHP-t a .NET platformon - hasonlóvá a C#-hoz vagy a VB.NET-hez -, amin írt programokból "natív" MSIL kódot lehet generálni, majd azt bármilyen .NET környezetben futtatni.

A PeachPie-nak köszönhetően nem csak a PHP kódok válnak futtathatóvá a .NET felett, de a programokból elérhetővé válik a platform minden szolgáltatása is, és integrálhatóvá, vegyíthetővé válnak a rutinok más .NET nyelveken írt társaikkal. Ez rendkívüli mértékben egyszerűsítheti PHP-s könyvtárak újrahasznosítását C# környezetben vagy PHP-s projektek portolását a platformra, de a PHP alkalmazásokból is használhatóvá válnak C# osztályok és keretrendszerek (beleértve akár a WinForms-t vagy a WPF-et is).

A PeachPie révén a PHP is teljes értékű .NET nyelvvé válikA PeachPie révén a PHP is teljes értékű .NET nyelvvé válik

Ezen kívül a PHP-s projektek fejlesztéséhez is használhatóvá válik a Visual Studio, beleértve nem csak azok buildelését, de debuggolását és profilálását is, a létrejött programok pedig minden .NET platformon és eszközkörnyezetben képesek futni, beleértve a klasszikus .NET Framework mellett a .NET Core-t, valamint az asztali és szerveroldali környezetek mellett az Android, iOS és IoT platformokat is.

A PHP nyelvű programokat éppen úgy a Visual Studio-val lehet fejleszteni, mint pl. C#-ban írt társaikatA PHP nyelvű programokat éppen úgy a Visual Studio-val lehet fejleszteni, mint pl. C#-ban írt társaikat

A PeachPie alkalmazhatóságának jó példája, hogy még az olyan összetett alkalmazások, mint pl. a WordPress is közvetlenül fordíthatóvá válnak segítségével egy, a .NET felett futó változatba. Ehhez ráadásul hozzá sem kell nyúlni az eredeti WP források egyikéhez sem, mindössze csak egy megfelelő projektbe kell foglalni őket, amit követően közvetlenül egy NuGet csomagba lehet fordítani azokat.