Az Oracle kedden jelentette be, hogy elérhetővé tette Java platformjához készült fejlesztőkészlete legújabb verziójának végleges változatát. Az új JDK 16 összesen 17 főbb fejlesztéssel érkezik, amik a Java nyelv mellett az azzal készült alkalmazások csomagolását, a JVM-et és a standard könyvtárat egyaránt érintik.

Így például a nyelv maga két újdonságot hoz a frissen megjelent verzióban: az adatok az osztályoknál jóval egyszerűbb egybecsomagolását és egy egységben kezelését lehetővé tevő rekord típusú szerkezetek ismeretével, valamint a mintaillesztés használatának lehetőségével az instanceof szerkezetben.

A futásidejű környezet vonatkozásában a legfontosabb változások, hogy a ZGC szemétgyűjtő immár nem szálak között kölcsönösen kizárt kódrészekben végzi a vermek megsemmisítését, ami jelentősen csökkenti a potenciális fennakadások időtartamát benne, valamint, hogy a HotSpot nem foglalja feleslegesen a memóriát a nem használt osztályok metaadatainak tárolásával.

Szintén változás, hogy a korábbi verzióknál jobban elrejtésre, illetve elszigetelésre kerülnek a Java futtatóplatform belső használatra szánt osztályai és API-jai. Mivel ezek így az alkalmazások már abszolút nem tudnak hozzáférni, hanem csak a publikus (és így kompatibilitási okokból a későbbi verziókban is garantáltan a korábbiakkal egyező módon működő, illetve megőrzésre kerülő) API-kat tudnak használni, így jelentősen kevesebb kompatibilitási problémára lehet majd a jövőben számítani a verziók közötti váltások között.

A JDK 16 további újdonságairól az érdeklődők az Oracle bejelentéséből elindulva tudnak informálódni, míg az új verziót letölteni innen lehet.