A Spring fejlesztői a napokban jelentették be, hogy elérhetővé tették a Beta változatát egy olyan kísérleti projektnek, aminek köszönhetően a jól ismert Java keretrendszerre épülő alkalmazások a Java virtuális gép nélkül is futtathatóvá válhatnak majd. A Spring Native - mint ahogy neve is elárulja - natív, közvetlenül futtatható binárisokat generál a Spring Boot programokból, amik önmagukban telepíthetők és futtathatók a célkörnyezetekben, akár akkor is, ha azokon egyáltalán nincs jelen a JVM.

A megoldás előnye amellett, hogy nem igényli a Java külön telepítését az, hogy az így létrehozott alkalmazások rendkívül gyorsan (<100 ms) indulnak és már a futás kezdetén maximális teljesítménnyel képesek működni. Ezen kívül kevesebb memóriát is foglalnak, ugyanakkor fordításuk tovább tart, és bizonyos esetekben nem képesek a rendkívül specifikus környezeti optimalizációkból adódó előnyöket kihasználni.

A Spring Native az Oracle GraalVM virtuális gépét, egészen pontosan annak előre (AOT) fordítási képességét használja fel a natív tárgykódok generálásához, amikből viszont önállóan futtatható állományokat épít. Az eszköz támogatja a Java mellett a Kotlin nyelven írt Java alkalmazások konverzióját is, viszont használata során be kell áldozni pár fícsört, mint pl. a lusta osztálybetöltés, a reflection pedig csak külön konfigurációs állomány segítségével marad használható.

A Spring Native-ról további részleteket az érdeklődők innen elindulva tudnak megismerni.