A Microsoft a héten bejelentette, hogy letölthetővé tette egységesített .NET keretrendszere következő verziójának első előzetes változatát. A .NET 6 befejezi a .NET platformok az 5-ös verzióban megkezdett egységesítését, és lehetővé teszi a fejlesztők számára szinte minden operációs rendszerre és eszközformátumra történő alkalmazáskészítést, akár teljesen azonos kódokból is.

Ez magában foglalja az asztali mellett a szerverekre, sőt, mobil eszközökre és felhőre történő alkalmazásfejlesztést is, operációs rendszerek vonatkozásában pedig a magától értetődő Windows mellett a Linux és macOS, valamint az iOS és az Android is ott van a támogatott platformok között. Az x86/x64 chipek és a 32-bites ARM mellett immár a 64-bites ARM platformok, sőt, az Apple új M1-es platformja is célozhatók lesznek.

.NET 6.0.NET 6.0

A .NET 6.0 ezen kívül pótolja a .NET 5 egy nagy hiányosságát is, ami utóbbit csak korlátosan tette alkalmassá többplatformos grafikus alkalmazások írására. Az új verzió ugyanis már tartalmaz egy egységes UI keretrendszert is, aminek köszönhetően már nem csak konzolos vagy szerviz jellegű szolgáltatások esetében valósítható meg a teljesen közös kódból több különböző platformra történő fordítás.

A .NET 6.0-ról további részletek a Microsoft blogposztjában olvashatók. A cég azt ígéri, hogy a keretrendszer végleges változatát idén novemberben fogja majd kiadni, és azt nem kevesebb, mint három évig fogja támogatni.