Az elmúlt hétvégén volt kereken negyed évszázada annak, hogy a Sun kvázi hivatalosan és végleges formájában is kiadta a Java platform első kiadását. A cég ugyanis 1996 január 23-án jelentette be a Java 1.0 elérhetővé válását az egész világ számára.

Bár a cég már az előző év tavaszán letölthetővé tette a platform egy előzetes változatát, az 1.0-s verzió megjelenéséig számos fejlesztést adott még ahhoz hozzá. Így örömmel számolt be arról, hogy az új csomagnak immár részét képezi egy, az appletek futtatására és tesztelésére használható Java Applet Viewer, egy prototípus állapotú debugger, valamint grafikai, hálózati és animációs könyvtárak is.

A Sun ígéretet tett arra, hogy a Java a fejlesztők számára továbbra is ingyenesen lesz elérhető, és közölte, hogy egy rakás cég licencelte a platformot azzal a céllal, hogy beépítse azt saját termékeibe. Ezek között ott volt pl. a Netscape ami a Navigator böngészőjébe rakta azt bele, de a Microsoft is bejelentette, hogy a jövőben licencelni fogja a technológiát.

A Java 1.0 eredetileg Windows 95-re, Windows NT-re, valamint a Sun saját Solaris rendszerére volt elérhető, de a Sun pár hónapon belülre ígért a macOS-en futó változat megjelenését is, a Windows 3.1- és OS/2-felhasználókat pedig egy, az IBM által készített port közelgő megjelenésével bíztatta.

Közleményében a cég kiemelte, hogy a Java esetében csak a platform alapját képező futtatókörnyezetet kell megvalósítani az egyes rendszerekre, de maguk a Java alkalmazások azok mindegyikén változtatás nélkül futtathatók lesznek majd.