A napokban kedvező döntést hozott egy szövetségi bíróság azok számára, akik az Egyesült Államokba szeretnének menni dolgozó valamilyen fejlesztői munkakörbe. A bíróság ugyanis megerősítette, hogy a programozás egyértelműen beletartozik a vonatkozó törvényben "különleges"-ként meghatározott azon foglalkozásoknak, illetve képességeknek, amiket előfeltételévé tesz a munkavállaláshoz szükséges H1-B vízum kiadásának.

Az USA bevándorlási hivatala (USCIS) még 2017-ben vonta meg ezt a státuszt a fejlesztői szakmától, a mostani bírósági döntés viszont ezt fordította a visszájára. Így a jövőben ismét lehetősége lesz amerikai vállalatoknak külföldi programozókat alkalmazási céllal meghívni dolgozni magukhoz anélkül is, hogy ehhez bizonyítaniuk kellene, hogy az illetők a programozás általános ismeretén kívül bármilyen más speciális képességgel vagy tudással (is) rendelkeznek.

Ugyanakkor érdemes fejben tartani, hogy a H1-B vízumok kiadása továbbra is feltétele azon általános feltételeknek, amiken a Trump-kormányzat az idei évben jelentősen szigorított. Ezek többek között igen komolyan megemelték azt a minimális fizetési szintet, amit az ilyen vízummal bevándorló munkavállalóknak a cégeknek ki kell fizetniük, valamint a vízum időtartamát is korlátozták olyan esetekben, ahol a munkavégzés nem a cég saját telephelyén történik.