A Google jelentős változást tervez bevezetni a napokban a Play áruházán keresztül értékesített Android-alkalmazások vonatkozásában - szivárgott ki a cég berkeiből. Ezek szerint a jövőben az androidos alkalmazásokon belül végrehajtott minden vásárlást a Google saját fizetési rendszerén kell majd keresztülfuttatni, azokból pedig a cég lecsippenti majd a maga 30%-os jutalékát.

Bár a legtöbb alkalmazás esetében ez már eddig is kötelező volt, eddig különböző jogcímeken ki lehetett ezen feltételek alól bújni. Pl. ha a felhasználó egy, nem közvetlenül az app-pal összefüggő terméket vagy szolgáltatást vásárolt, vagy technikailag egy, a böngészőben betöltött weboldalon át tette ezt, akkor meg lehetett a Google saját fizetési rendszerét, ezzel pedig a 30%-os jutalék fizetését is kerülni.

A mostani változások azonban állítólag szigorítanak ezeken a feltételeken, és azon esetekben is kötelezővé teszik a Google Pay használatát és a jutalék megfizetését, amikben eddig ez nem volt így. Így végső soron olyan fejlesztők és olyan bevételeik után is kénytelenek lehetnek majd ezt megfizetni, akik eddig nem tették ezt.

A Google lépése különösen érdekes annak tükrében, hogy az iparág éppen most indított nagyszabású támadást az Apple eddig jóval szigorúbb hasonló szisztémájával szemben, amivel a Google most egy szintre látszik hozni a sajátját. Ezen kívül a vállalattal szemben éppen most fognak megindítani egy versenyügyi eljárást is, amit ugyan más okból kezdeményeztek, de amiben újabb muníciót szolgáltathat a cég azzal maga ellen, ha szigorít versenykorlátozó feltételein működésében.

Frissítés: Már meg is jelent a hivatalos bejelentés, illetve a módosított szabályzat is.