Az Nvidia a héten a széles nyilvánosság számára is megnyitotta még tavaly bejelentett, saját C++ standard könyvtár forrását. A libcu++ különlegessége, hogy a gépek központi feldolgozó egysége mellett a cég grafikus chipjein is képes működni - így a rá épülő programok is mindkét eszközön tudnak futni.

A hivatalosan NVIDIA C++ Standard Library-nak nevezett könyvtár már eddig megtalálható volt a cég CUDA eszközkészletében, mostantól azonban a könyvtár és rutinjai közvetlenül és forrásban is hozzáférhetők lettek a fejlesztők számára - illetve a megnyitás révén potenciálisan más fordítókba és eszközkészletekben is bekerülhet majd támogatásuk.

A könyvtár az alapvető memóriakezelő és I/O rutinok mellett szinkronizációs, nagy pontosságú időmérést lehetővé tevő, valamint hash funkciókat is a fejlesztők rendelkezésére bocsát. Ezek természetesen mind úgy kerültek megvalósításra, hogy hatékonyan tudjanak működni a rendkívül erősen párhuzamosított feldolgozó egységeken is.

A libcu++-ról az érdeklődők itt tudnak további részleteket olvasni, míg maga a könyvtár forrását a GitHub-on találják meg.