Az OpenJDK fejlesztői a napokban jelentették be, hogy sikerrel befejezték a nyílt forrású Java referenciaimplementáció kódtárának a GitHub-ra költöztetését. A közel két év óta zajló folyamat eredményeként a korábban használt Mercurial helyét a Git vette át, a kódok pedig a Microsoft felhős verziókövetőjébe kerültek be.

A váltásra elsősorban azért került sor, mert a Mercurial már igen rossz teljesítményt nyújtott az időközben óriási duzzadt méretű OpenJDK kódbázis kezelése során. Egy szimpla klónozás is egy örökkévalóságig tartott vele, és aggályok merültek fel a változtatási naplók halmozódásának a teljesítményre gyakorolt hatásával kapcsolatban is.

A Git a jelek szerint sokkal jobb teljesítményt nyújt a kódtár alatt, a GitHub kiegészítő eszközei révén pedig könnyebbé válik a kódtárhoz kapcsolódó kiegészítő információk, mint pl. a hibajelentések kezelése is.

Azok akik idegenkednek a Git használatától, egyelőre még a megszokott Mercurial alatt is kezelhetik a forrásokat, illetve hozzájárulhatnak az OpenJDK-hoz a tranzíciós projekt keretében létrehozott univerzális eszközök segítségével, amik mindkét verziókezelővel kompatibilisek. Ugyanakkor a távlati cél a Mercurial támogatásának dobása és helyette teljes mértékben a Git-re történő átállás lesz majd.