Érdekes statisztikát közölt a napokban egy, szabadúszó fejlesztői munkákat közvetítő oldal a programozók kereseti lehetőségeivel kapcsolatban. Az Upwork adatai szerint ugyanis például a VB.NET-ben vagy Go-ban dolgozók sokkal több pénzt kereshetnek munkájukkal, mint mondjuk a Java-ban, C#-ban vagy éppen C/C++-ban kódoló társaik.

Az idei év első felében gyűjtött adatokon alapuló kimutatás szerint legjobban az Objective-C fejlesztők kereshetnek, akik munkájáért akár óránként 66 dollárt (kb. 20 ezer forintot) is hajlandók a megrendelők adni, de majdnem ilyen magas óradíjat (64 dolllár) számlázhatnak ki a Go-val dolgozók is. A Windows PowerShell-re fejlesztés szintén jól fizet a maga 62 dolláros óránkénti kompenzációjával.

Ehhez képest az immár az Android preferált nyelvévé vált Kotlin-ra dolgozással "csak" 60 dollárt lehet óránként keresni, de majdnem ugyanennyire jól fizetnek a VB.NET-es és a Ruby-s projektmunkák is 59 dolláros óradíjukkal. A Java fejlesztők ezzel szemben átlagban és óránként csak 58 dollárt tudtak kiszámlázni ügyfeleiknek, ami azonban még így is több, mint a Swift és C# fejlesztők 56 dolláros óradíja.

Legrosszabbul a C és C++ fejlesztők tudnak szabadúszóként keresni, mivel ők átlagban csak 52, illetve 55 dollárt tudtak óránként beszámlázni, de a Python 53 dolláros óradíja is eléggé a lista alján helyezkedik el.

Az Upwork teljes jelentését az érdeklődők itt tudják elolvasni.