Az Apple, miután az elmúlt hetek sorozatos elbaltázott lépéseivel tökéletesen megágyazott az ellene folytatott versenyellenes vizsgálatok sikerességének, gyorsan észbe kapott, és elkezdte próbálni menteni a menthetőt. A cég ezen stratégiája részeként látszólag kisebb engedményeket jelentett be az eddig általa vasmarokkal kezelt fejlesztői közösség számára az App Store-ba kerülő alkalmazások kezelésének legproblémásabb pontjaival kapcsolatban.

A cég által bejelentett változások értelmében így pl. a jövőben nem fogja visszatartani a kizárólag hibajavító céllal kiadott frissítéseket egy-egy alkalmazáshoz, akkor sem ha azok sértik az App Store aktuális szabályzatát, kivéve ha ez egyben törvénysértést is jelentene. Ehelyett lehetővé teszi majd a fejlesztőknek, hogy a szabályokba ütközést egy későbbi frissítésben orvosolják, de nem akadályozza majd, hogy pl. emiatt egy biztonsági hiba vagy egy fatális összeomlást okozó bug javításának kiadása késedelmet szenvedjen.

Szintén új dolog lesz, hogy a szabálysértés miatti tiltásokat meg lehet majd fellebbezni, sőt, állítólag az Apple javaslatokat is vár majd a szabályok módosításával kapcsolatban. Utóbbiak ugyanakkor a nesze semmi fog meg jól tipikus esetét képezik, hiszen semmi garancia nincs arra, hogy az almás vállalat a fellebbezés során tényleg felülbírálja korábbi döntését, vagy hogy a tett javaslatokból - bármilyen megalapozottak is azok - bármit is meg- vagy befogad majd.

Jelenleg valószínűbbnek tűnik, hogy komoly változások az App Store működésében csak a céggel jelenleg már többek között az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is zajló vizsgálatok után, illetve az azokban meghozott ítéletek hatására lesz várható - az is csak sok-sok év múlva.