Egyelőre megnyugodhatnak azok a fejlesztők, akik iOS-en futó alkalmazásai az Epic Unreal motorjára épülnek, és megijedtek a napokban a cég az Apple között kitört jogi csatározás következményeitől. Egy amerikai bíróság ugyanis megtiltotta az almás vállalat számára, hogy az megvonja az Epic hozzáférését platformjához, ezáltal pedig potenciálisan veszélybe sodorja az azon futó, a szóban forgó motorra épülő alkalmazásokat is.

Mint az a témában érdekeltek számára már nyilvánvalóan ismert az Epic a hónap közepén egy korrektebb bevételmegosztási arány miatt rizikós akcióba kezdett az Apple-lel szemben, és egy saját fizetési rendszert élesített Fortnite játékában. Az almás cég erre válaszul kirakta a Fortnite szűrét az App Store-ból, az Epic pedig beperelte szerinte versenykorlátozó és törvénybe ütköző magatartása miatt.

A dolog akkor kezdett mások számára is problémás lenni, amikor az Apple nem tudta ennyiben hagyni a dolgot és kivárni a bírósági eljárás végét, hanem - nyilvánvalóan bosszúból - újabb szintre emelte a csatározást, és közölte: az Epic teljes hozzáférését meg fogja vonni az iOS-től, ezáltal veszélybe sodorva az Unreal-ra épülő, harmadik felek által készített programok jövőjét is.

Az ügyben eljáró bíró azonban most ezt kifejezetten megtiltotta az Apple számára, ami így nem vonhatja meg az Epic hozzáférést platformjától. Így a cég továbbra is gond nélkül fejlesztheti majd tovább Unreal motorját és biztosíthatja annak működését és frissítését az iOS-en is.

Ennek köszönhetően azok a fejlesztők is fellélegezhetnek, akik rendelkeznek a szóban forgó motorra épülő játékkal vagy más alkalmazással az App Store-ban, hiszen nem kell számolniuk azzal, hogy a jogi csatározás - vélhetően még több évig elhúzódó - végéig az Unreal lecserélésére kényszerülnének.

Amennyiben pedig az Epic lázadása sikerrel jár az Apple-lel szemben, úgy még az is elképzelhető, hogy végül alapvetően alakul majd át az App Store - és talán más hasonló alkalmazásboltok - feltételrendszere, és a jövőben a korábbiaknál nagyobb részt tarthatnak majd meg az azokon keresztül eladott programjaik árából.