Az IEEE a héten frissítette a programozási nyelveket számos különböző forrás alapján rangsoroló listáját, ami ezúttal néhány érdekes meglepetést hozott. A Java lassú, de biztos esése nem éppen ezek közé tartozik, de az, hogy a Go milyen ütemben nőtt tavaly óta, már igencsak váratlan lehet sokak számára.

A listát továbbra is magabiztosan vezeti az első helyen a Python, amihez képest minden további nyelv népszerűségét is mérik. Ezek közül még mindig a legerősebb a Java, ami azonban immár már csak 95.3%-on áll a tavaly őszi 96.3%-hoz képest. A harmadik a listában a C, ami egy egész picit tudott javítani pozíciójának, mivel 94.6%-kal végzett a múlt szeptemberi 94.4%-kal szemben.

Az IEEE top 10-es listája, most és tavaly ősszelAz IEEE top 10-es listája, most és tavaly ősszel

Ezzel szemben a C++ lefelé csúszott: 87.5%-ról 87.0%-ra, ami ugyanakkor semmi az R 81.5%-ról 78.6%-ra visszaeséséhez képest. Utóbbi annyira súlyos volt, hogy a JavaScript be is előzte őt, annak ellenére is, hogy mindössze alig 0.1%-kal 79.4%-ról 79.5%-ra növelte eredményét.

Az időszak legnagyobb győztese a Go volt, ami elképesztő mértékben jött fel: a tavaly őszi 68% helyett most már 73.1%-kal futott be. A Swift szintén javított egy picit, ő viszont csak 70.5%-ra jött fel a korábbi 69.1%-os eredményéről.

Az IEEE teljes rangsorát az érdeklődők itt tudják felfedezni, ahol a forrásadatok és alkalmazási területek szűrőivel játszadozva a globális rangsortól jelentősen eltérő eredményeket is kaphatnak.