Az Eclipse Alapítvány a napokban jelentette be, hogy elkészült a Java EE örökségét tovább vivő Jakarta EE specifikáció 9-es verziójának gyakorlatilag véglegesnek tekinthető változatával. Az új specifikáció legfontosabb változása, hogy végleg dobja a korábban használt javax.* névteret, és helyette saját jakarta.* variánst vezeti be a standard bővítmények egységbe zárására.

Ennek elsődleges oka az, hogy korábban az Eclipse-nek és az Oracle-nek nem sikerült egymással megállapodnia a nyilvánvalóan a "Java" márkanévből származtatott "javax" névtér használati jogait illetően - ezért előbbi kénytelen volt azt egy saját névtérrel helyettesíteni. Ez sajnos ugyanakkor azt is jelenti, hogy a fejlesztők kénytelenek lesznek forrásaikat és könyvtáraikat módosítani a Jakarta EE használatához, és nem tudják azokat változtatás nélkül alkalmazni az új verziók alatt is.

Jó hír ugyanakkor, hogy azon Java EE könyvtárak, amik már nem érhetők el forrásban - vagy amiket nem akarnak módosítani és újrafordítani -, továbbra is használhatók lehetnek majd Jakarta EE környezetekben is, mivel az utóbbit működtető alkalmazásszerverek automatikusan képesek lehetnek majd a régebbi hivatkozásokat felismerni és futásidőben az új, szabványos névtérnek megfeleltetni.

A Jakarta EE 9 végleges változatát (ami a Java 11-en alapul) a tervek szerint szeptember közepén fogja majd az Eclipse Alapítvány elérhetővé tenni.