A hétvégén újabb közismert programozási nyelv érkezett el egy szép "kerek" évfordulóhoz történetében. Szombaton volt ugyanis 25 éve annak, hogy a Sun Microsystems kipróbálhatóvá tette a fejlesztők számára Java futtatóplatformja, illetve ahhoz kapcsolódó programozási nyelv első kiadását.

A cég a leleplezésre éves SunWorld konferenciája keretében kerített sort 1995 május 23-án, ahol a Netscape-pel együtt jelentették be annak első - akkor még csak béta állapotú - kiadását. A közös bejelentés oka az volt, hogy a cégek a Java-t eredetileg az akkor éppen feltörőben lévő web univerzális futtatóplatformjaként képzelték el, aminek köszönhetően ugyanaz az egy kód bármilyen gépen futtatható válhatott volna majd, persze a böngésző közreműködésével.

Bár ezt a Java-nak igazából nem sikerült elérnie, és erre a célra mindvégig megmaradt másodrangú eszköznek hasonszőrű versenytársaival (ActiveX, Flash, stb.) szemben, ennek ellenére igen kedvelt eszközzé vált elsősorban vállalati környezetben, ahol egyértelműen leváltotta az addig egyeduralkodónak tekinthető C-t és C++-t az üzleti alkalmazások írásában.

A platform és a nyelv kódját a Sun először 2006-ban megnyitotta, majd a cég felvásárlásával végül azok 2010-ben az Oracle-hez kerültek, ami az elmúlt fél évtized során igen komoly racionalizációt hajtott végre a hozzá kapcsolódó ekoszisztémában a maga részéről. Valószínűleg ennek is része van abban, hogy a Java népszerűsége az utóbbi években némileg visszaesni látszik gyakorlatilag minden, a használatát és népszerűséget mérő statisztikában, ami ellenére azonban az továbbra is az egyik legkedveltebb fejlesztőeszköz és nyelv marad.