A héten végre elkészült annak a, már évek óta fejlesztés alatt álló keretrendszernek az első kiadása, ami az elkövetkező években a Node.js legnagyobb konkurensévé válhat. A Deno célja ugyanis, hogy lehetővé tegye JavaScript - és TypeScript - nyelven írt programok futását a böngészőn kívül is.

Az új keretrendszer egyik legnagyobb érdekessége, hogy ugyanaz a Ryan Dahl agyából pattant ki, aki eredetileg a Node.js-t is létrehozta. Dahl 2012-ban többek között pont azért adta ki kezéből utóbbi fejlesztésének irányítását, hogy létrehozhassa a Deno-t, aminek állítása szerint egyik elsődleges célja az, hogy kiküszöbölje a Node.js tervezése során elkövetett hibákat.

A két keretrendszerben a közös, hogy mindegyikük a Google V8 motorjára épül. A Deno ugyanakkor egy sokkal szorosabb kapcsolatot ápol vele, aminek köszönhetően jóval gyorsabban tudja futtatni a kódokat, mert nincs szükség fordításra saját adatszerkezetei és a JavaScript-motor struktúrái között.

Ezen kívül a Deno a JavaScript mellett közvetlenül támogatja a TypeScript kódok futtatását is, ami a Node.js esetében nem lehetséges, modulrendszere pedig a JavaScript szabványos ES Modules rendszerére épül. Szintén plusz, hogy saját beépített csomagkezelő rendszere van az NPM helyett, a kódokat pedig végig sandbox-ban futtatja, amiben a fájlrendszerhez és a hálózati erőforrásokhoz történő hozzáférést is lehet korlátozni - így használata biztonságosabb lehet a gazdarendszer számára, mint a Node.js alkalmazása.

A most 1.0-s verzióban megjelent Deno-ról további részleteket itt lehet olvasni, telepítési instrukciók itt találhatók.