A Microsoft - fél évvel az után, hogy először nyilvánosan elérhetővé tette - a napokban jelentős változást jelentett be Visual Studio Online szolgáltatásával kapcsolatban. A cég ugyanis közölte, hogy a jövőben az eddigiektől eltérő néven: Visual Studio Codespaces néven üzemelteti majd tovább azt - egyben pedig sokkal olcsóbbá is teszi használatát.

Mint azt már korábban megírtuk, a Codespaces-t a Microsoft elsősorban a kollaboratív, illetve mobil munka támogatására fejlesztette ki. A szolgáltatás ugyanis lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy azok megosszanak egymás között, illetve bárhonnan, szinte bármilyen eszközről elérhessenek előre beállított fejlesztői környezeteket, és azokban dolgozhassanak programjaikon.

A Microsoft a mostani névváltást azzal indokolta, hogy az eredeti elnevezés (Visual Studio Online) téves képzetet keltett a fejlesztőkben, akik közül vélhetően sokan gondolták azt, hogy itt a Visual Studio egy online, felhős változatáról van szó. Bár ez nem teljesen hamis, a szolgáltatás valójában ennél sokkal többről szól - és az új név talán jobban segít majd ezt kifejezni.

Ami azonban ennél is fontosabb az az, hogy a Microsoft igen rendesen megvágta a szolgáltatás árát is. Azt ugyanis az eddig óránkénti 0.45 dollár (145 forint) helyett ugyanis a jövőben már 0.08 dollártól (25 forinttól) is igénybe lehet majd venni.