A Microsoft a hét közepén egy kedvező változást jelentett be Microsoft SQL Server adatbáziskezelője Java bővítésének vonatkozásában. A cég ugyanis közölte, hogy nyílt forrású licensz alatt elérhetővé teszi a Java Language Extensions teljes forráskódját.

Redmond még tavaly, az SQL Server 2019-ben vezette be a szóban forgó új bővítést, aminek révén lehetővé vált az SQL lekérdezésekből, illetve tárolt eljárásokból a Java kódok közvetlen hívása. Ez nagy mértékben egyszerűsítheti az Oracle adatbáziskezelőre épülő programok portálását az SQL Server használatára, illetve az alkalmazási logika függvényeinek használatát az adatfeldolgozási rétegből is.

A Microsoft a forrás megnyitását azzal indokolta, hogy így kívánja újabb ilyen bővítések írását elősegíteni független felek számára, hogy minél több nyelven írt kódokat lehessen majd futtatni az SQL szerverből. Az ehhez szükséges API-t ugyan a cég már korábban dokumentálta, a Java bővítés azonban amolyan referenciaimplementációként, illetve példaprogramként jelentősen segítheti majd az ebben gondolkodó fejlesztők munkáját.

A SQL Server Java Language Extensions kódját természetesen a GitHub-on lehet megtalálni.