Bár eddig egy asztali Mac gépre is szükség volt ahhoz, hogy valaki az iPhone-okon vagy iPad-eken futó alkalmazásokat fejlesszen az Apple Xcode IDE-jével, ez hamarosan meg fog változni. Az almás vállalat ugyanis fejlesztőkörnyezetét futtathatóvá fogja tenni a szóban forgó eszközökön is - ezáltal lehetővé téve azt, hogy közvetlenül azokon kerüljenek az app-ok létrehozásra.

Legalábbis így tudja egy, korábban az idei olcsó iPhone bemutatását is sikeresen megjósoló leaker, aki szerint az erre utaló nyomok már ott vannak az iOS, illetve iPad OS 14-es változatában. Ezek közül elsődlegesen nyilván utóbbi, illetve az őt futtató eszközcsalád, az iPad, és annak is Pro változatai lehetnek majd azok, amik komoly alternatívái is válhatnak a Mac-eknek az almás alkalmazásfejlesztés eszközeként.

iPad-eken is futhat majd az Apple Xcode környezeteiPad-eken is futhat majd az Apple Xcode környezete

Ugyanakkor a tény, hogy az iOS-ben is ott van az Xcode támogatása arra utalhat, hogy ezen a platformon is elérhetővé válhat majd legalább valamilyen szintű alkalmazásfejlesztési lehetőség, vélhetően egy jóval egyszerűsített, talán "összekattintgatós" formában.

Az Apple mindenesetre hivatalosan még nem szellőztette meg az újdonságot, és annak leleplezésére vélhetően legkorábban csak júniusban, idei - a helyzetre tekintettel online zajló - WWDC 2020 konferenciáján kerít majd sort.