A Microsoft a múlt hét végén örömmel jelentette be, hogy végre elérhetővé vált teljesen újraírt, immár szabványkövető C/C++ preprocesszora a Visual Studio legújabb kiadásában. Az új előfeldolgozó az eddig használt, Microsoft-féle változattal szemben tökéletesen követi a nyelvi specifikációkban lefektetett szabályokat működése, beleértve a C++20-ban bevezetett újdonságok támogatását is.

A legfontosabb változás, hogy a _Pragma operátor a Microsoft saját, a szabvánnyal inkompatibilis _pragma megoldása helyett immár a specifikációnak megfelelő módon működik. Ez komoly akadálya volt eddig akár csak a tökéletes C99-kompatibilitásnak is, de mostantól az MSVC már utóbbinak megfelelő módon (is) tud működni.

Egy másik újdonság a __VA_OPT__ megjelenése, ami a C++20 egy újdonsága, és lehetővé teszi eltérő tokenek beszúrását a kódba attól függően, hogy a változó makró milyen paraméterekkel került meghívásra.

Ezen kívül az új preprocesszor szebb és rövidebb kimenetet is generál, amiben kevesebb direktíva szerepel, és néhány korábbi formázási probléma is elhárításra került benne.

Az új szabványkövető előfordítót a Visual Studio 2019 version 16.6 Preview 2-ben lehet kipróbálni, használatához a /Zc:preprocessor parancssori kapcsolót kell használni.