A Microsoft egyik mérnöke a hét elején egy kevés gyakorlati jelentőséggel bíró, ám annál érdekesebb eredményről számolt be. Ezek szerint ugyanis sikerült megcsinálni, hogy a Windows egy ősrégi verzióján, a 3.11-en is futhassanak .NET Core alkalmazások.

A dologban annyi "csalás" van, hogy a programok futtatása az 1993-ban (tehát 27 évvel ezelőtt) kiadott rendszeren nem a klasszikus .NET felállásban, bájtkódból, hanem natív módon történik, amihez szükséges binárisokat egy speciális, CoreRT nevű fordítóval generáltatta le a Microsoft. Ez előre létrehozza a .NET Core programokból azt a natív (adott esetben x86-os) kódot ami végül végrehajtásra kerül a célgépen, és nem azon, helyben bízza ennek generálását a.NET Core futtatókörnyezetre.

Windows 3.11-en is fut a .NET Core-ban írt "Hello world"-szerű programWindows 3.11-en is fut a .NET Core-ban írt "Hello world"-szerű program

A megoldás előnye, hogy így nincs szükség a potenciálisan igen erőforrásigényes .NET Core futtatókörnyezet jelenlétére a célgépen, és arra sem kell várni, illetve erőforrásokat biztosítani, hogy a bájtkódból a natív kódok generálása megtörténhessen. Ugyanakkor a CoreRT által létrehozott binárisok értelemszerűen csakis egy konkrét architektúrán futtathatók, így használatával elveszik a .NET Core egyik legnagyobb előnye.

Rossz hír azoknak, akik ennek ellenére is fantáziát látnának a technológiában, hogy a fordítót a Microsoft jelenleg nem tervezi hivatalos és támogatott termékké fejleszteni - bár aki kísérletezni akar vele, az a CoreRT fordítót megtalálja a központi .NET Core repo-ban a GitHub-on.