A Microsoft hétfőn bejelentette, hogy végleges változatban is elérhetővé tette .NET platformja nyílt forrású implementációjának legújabb főverzióját. Az új .NET Core 3.0 óriási előrelépést, egyben alapvető paradigmaváltást jelent a .NET szempontjából, hiszen nem csak a platform első teljes értékűnek tekinthető nyílt forrású kiadását képezi, de egyben azt is, ami átveszi a stafétabotot a klasszikus .NET Framework-től, és amin a platform jövőbeni kiadásai fognak alapulni.

Az új .NET Core 3.0 leszámol a nyílt forrású implementáció eddigi legfájóbb hiányosságaival, így asztali alkalmazások készítésére éppen annyira alkalmas már, mint hagyományos társa. Az új kiadásban ugyanis már a WPF vagy WinForms keretrendszereken alapuló programok írása sem jelent gondot, de az ASP.NET Core 3.0, illetve az EF Core 3.0 személyében teljes értékű szerveroldali webes, illetve ORM támogatással is rendelkezik.

Ugyanakkor elődjével szemben az új .NET a Windows-okon kívül is használható: a hivatalosan támogatott platformok között ugyanis több, mint fél tucat Linux disztribúció, valamint a macOS legújabb verziói is megtalálhatók. A hardverek tekintetében szintén új perspektívákat nyit a platform a .NET Framework-höz képest, miután az x86, illetve x64 mellett a 32- illetve 64-bites ARM processzorokon is képes (emuláció nélkül is) működni.

Az új .NET Core-ral együtt ráadásul új C# és F# verziók is érkeznek. Ezek közül a C# 8.0 legfontosabb újdonságait az aszinkron folyamok, a bővített mintaillesztés, valamint a nullable referenciatípusok bevezetése jelentik, míg az F# 4.7 esetében az immár jóval kevesebb helyen kiírandó "yield" kulcsszó, a lazább behúzásértelmezés, valamint a típusnév-megállapításra használható "nameof" kulcsszó megjelenése a legérdekesebb fejlesztések.