A hagyományosan a dinamikus programozási nyelvek iskolapéldájának számító PHP a jövőben egy olyan új dialektussal bővülhet, ami bizonyos sajátosságaiban alapvetően tér el a nyelv klasszikus változatától. A P++ ugyanis a dinamikus és laza szerkezetekkel szemben a statikus és szigorú típuskezelést részesítené előnyben, illetve ezekre épülő új elemekkel bővítené a nyelvet.

A P++ ilyen értelemben gyakorlatilag ugyanúgy viszonyulnak, illetve ugyanazt a szerepét töltené be a PHP jövőjében, mint a TypeScript a JavaScript esetében. A nyelvi alapszintaxis megőrzésének köszönhetően ugyanis lehetővé tenné, hogy a PHP-s fejlesztők szükség szerinti mértékben alkalmazzák a statikus típuskezelést, illetve fokozatosan térjenek át arra kódjaikban, miközben továbbra is építhetnének a PHP ekoszisztéma elképesztő erejére.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a TypeScript-tel szemben a tervek szerint a P++-t ugyanazok az emberek fejlesztenék és ugyanazon kódbázis tetején, mint akik az eredeti PHP-t is - így valószínűleg még magasabb fokú átjárási lehetőségre és konzisztenciára lehetne számítani, mint a TS-JS páros esetében.

A nyelv ezzel egyébként jelentősen eltérne a Facebook Hack-jétől is, ami ugyan szintén a PHP alapjain indult el a statikus irányba, de végül teljesen szakított gyökereivel, és így mára gyakorlatilag már komoly problémákba ütközik a két nyelven írt kódbázisok vegyítése.

A P++ jelenleg csak egy javaslatot képez, és nem eldöntött létrehozása az eredeti PHP mellett. Ugyanakkor mivel a nyelv utóbbi kiadásaiban - és főleg következő, 7.4-es frissítésében - számos statikus elemmel bővült, illetve bővül majd, valami hasonló koncepció megvalósítása egyre inkább elkerülhetetlennek tűnik.