Bár a Microsoft programozási nyelvek és technológiák széles skáláját használja termékei elkészítéséhez, legalapvetőbb technológiáinak legtöbbje jelenleg még C vagy C++ nyelven készül. A redmondi cég azonban a jövőben utóbbiakat a Rust-tal helyettesítheti, aminek köszönhetően termékei - mint pl. a Windows - az eddigieknél jóval biztonságosabbá válhatnak.

Ezt a lehetőséget a Microsoft biztonsági válaszközpontjának (MSRC) egyik vezető mérnöke pedzegette meg a héten hivatalos blogjában. Gavin Thomas szerint lehet, hogy elérkezett az ideje a nem biztonságos nyelvek kidobásának, és helyettük az olyan, a biztonságot középpontba helyező nyelvekre történő áttérésnek, mint amilyen a Rust is.

A Rust használatával bizonyos, jelenleg még igen gyakorinak számító sebezhetőségek gyakorlatilag teljesen eliminálhatók lehetnének a programokból, a nyelv szerkezeti sajátosságainak köszönhetően. Jelenleg az összes a Microsoft szoftvereiben azonosított sebezhetőségek 70%-a vezethető vissza valamilyen memóriakorrupciós bugra, amiket gyakorlatilag lehetetlen lenne ejteni a Rust kódokban.

Thomas leszögezi, hogy jelenleg még csak vizsgálják a Rust alkalmazási lehetőségeit, és az is nyilvánvaló, hogy ha stratégiai döntés is születik ebben az ügyben, az átállás csak fokozatos lesz, és csak az új, illetve lecserélésre kerülő kódbázisok kerülnek majd az új nyelven megírásra; a C-ben és C++-ban írt kódok pedig még nagyon sokáig velünk lesznek.