A brit nemzeti bank hétfőn jelentette be, hogy egy, az informatikatörténelem szempontjából is igen jelentős személyiség fog felkerülni a hamarosan kibocsátásra kerülő bankjegyeinek egyikére. Az új 50 fontos címletű bankókon ugyanis Alan Turing, a modern kriptoanalízis és a mesterséges intelligencia-kutatás egyik legnagyobb alakja, valamint az algoritmikus feldolgozás formális elméleti hátterének lefektetője fog szerepelni.

A bank illetékes bizottsága Turingot több, mint 227 ezer személy közül - akiket korábban a bankjegyen történő szereplésre jelöltek -, egy 6 hetes folyamat során választotta ki. A listát egy tucatnyi személyre szűkítették le, akik között egyébként két másik, az informatikatörténelem szempontjából fontos alakok is ott volt: Ada Lovelace és Charles Babbage, olyan más kiemelkedő személyiségek mellett, mint Ernest Rutherford, Stephen Hawking és James Clerk Maxwell.

Az Alan Turing-ot ábrázló bankjegy grafikájának koncepcióterveAz Alan Turing-ot ábrázló bankjegy grafikájának koncepcióterve

Végül a befutók közül a Bank of England vezetője választotta ki Turingot, mint kvázi győztes jelöltet. Mark Carney döntését Turing kiemelkedő munkásságával indokolta, valamint azzal, hogy az milyen elképesztő hatással van mai, mindennapi életünkre is.

A Turing arcképével díszített új 50 fontos bankók 2021 végén kerülhetnek majd forgalomba Nagy-Britanniában.