Bár mi itt a prog.hu-n gyakran megemlékezünk - jellemzően évfordulóik kapcsán - a szoftverfejlesztés és az informatika történének utólag meghatározónak bizonyult eseményeiről, ezek legtöbbjéről a szélesebb nyilvánosság nem értesül és semmit sem tud. Ez azonban alapvetően fog megváltoznia az amerikai New Hampshire államban, ahol mostantól egy közúti emléktábla fog mindenkit tájékoztatni arról, hogy hol és mikor is született meg az egyik legrégebbi és legismertebb programozási nyelv, a BASIC.

Az állam történeti hivatala ugyanis egy ilyen tájékoztató táblát helyezett el az ottani 120-as főút azon szakasza mellé, ami a BASIC feltalálásának helyéül szolgáló Darthmouth College közelében halad el. Ezen "az első felhasználóbarát programozási nyelv"-ként emlékeznek meg a BASIC-ről, illetve annak alkotóiról (köztük a magyar származású Kemény Jánosról), valamint arról, hogy a nyelv milyen hatással volt később a programozás és az informatika világára.

A BASIC emléktábla a New Hampshire-i 120-as főút mellett (fotó: Geoff Hansen / Valley News)A BASIC emléktábla a New Hampshire-i 120-as főút mellett (fotó: Geoff Hansen / Valley News)

"1964-ben a Darthmouth College két professzora, John Kemeny és Thomas Kurtz létrehozta a világ egyik első felhasználóbarát számítógépes programozási nyelvét, a 'Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code'-ot. A BASIC elérhetővé tette a számítógépes programozást először a felsőoktatási hallgatók, majd később a személyi számítógépek népszerűvé válásával minden felhasználó számára. Az egész világon a programozás tanulásának szabványos eszközévé vált, egyes variánsai pedig még ma is használatban vannak", írja a tábla.

Az emléktáblával a BASIC olyan jelentős történelmi események sorához csatlakozik, mint pl. az első hamptoni közoktatási intézmény létrehozása, az első claremonti római katolikus templom felépítése, valamint George Washington 1789-es látogatása Hampton Falls-ban, amikről az állam 259 másik közúti történelmi táblája megemlékezik, illetve tájékoztatja az közelében elhaladókat.