A Java platform fejlesztését irányító bizottság a napokban "rampdown phase one" állapotba léptette a JDK következő, 13-as verzióját. Ez utóbbi azt jelenti, hogy eldőlt milyen újdonságok kerülnek majd bele az új kiadásba - és mik azok, amik megjelenésére már csak egy későbbi frissítésben lehet várni.

Ezek szerint a JDK 13 öt főbb újdonsággal fog érkezni, amik között vannak a nyelvet, a futtatókörnyezetet, valamint a standard könyvtárat érintő elemek is. Az elsők közé tartozik a szövegblokkok bevezetése, aminek köszönhetően végre úgy lehet akár több soros sztringliterálisokat a forrásba fűzni, hogy ehhez nem kell majd escape-szekvenciákat használni, valamint a switch szerkezet kibővítése úgy, hogy azt eredményt szolgáltató kifejezésként, illetve egy rövidebb szintaxissal is lehessen használni.

Az új verzióban ezen kívül fejlesztésre kerül a ZGC szemétgyűjtő is, ami mostantól visszaadja majd az operációs rendszernek a korábban lefoglalt, de azóta felszabadult memóriaterületeket, ha azok jó ideig nem kerülnek újra allokálásra; a hagyományos Socket API pedig egy új, könnyebben karbantartható és natív kód nélküli implementációt kap.

Az ötödik fejlesztés, a dinamikus CDS archívumok támogatásának köszönhetően a Java alkalmazások gyorsabban indulhatnak majd el, miután a futásuk befejezését követően a HotSpot egyetlen helyre mentheti majd el - későbbi betöltés céljával - az általuk használt osztályok teljes listáját.

A JDK 13 a jelenlegi tervek szerint végleges változatban szeptember közepén válhat majd elérhetővé a fejlesztők, illetve felhasználók számára is.