A Microsoft szerdán, TypeScript blogján jelentette be, hogy letölthetővé tette a JavaScript-et továbbgondoló nyelve legújabb verziójának végleges kiadását. Az új TypeScript 3.5 számos ponton finomít a nyelven, de legérdekesebb fejlesztései nem magát a szigorúan vett nyelvet, hanem a köré épülő infrastruktúrát érintik.

Az új verzió ugyanis egy olyan API-val érkezik, ami lehetővé teszi a vele dolgozó fejlesztőkörnyezetek számára, hogy intelligens szövegkiválasztással segítsék a fejlesztők munkáját. Utóbbi azt jelenti, hogy a diszkriminálatlan, karakter, szó vagy sor alapú kiválasztás helyett úgy tudják a szöveg kijelölését segíteni, hogy figyelembe veszik a nyelvi szerkezetek és struktúrákat, és automatikusan mindig ezek egészére terjesztik ki a kijelölés mértékét - pl. egy kivágáshoz, törléshez vagy másoláshoz.

Egy másik érdekes, nem kifejezetten nyelvi fejlesztés, hogy a fordító mostantól még hatékonyabban gyorstárazza a fordítási információkat, ennek megfelelően pedig még az eddigieknél is gyorsabban képes az iteratív fejlesztés során újrafordítani a csak kis mértékben módosult kódbázisokat. Ennek köszönhetően az új verzió a Microsoft szerint akár 68%-kal is képes csökkenteni a rebuild időt a 3.4-es verzióhoz képest, ami a .tsbuildinfo bevezetésével már maga is igen jelentős mértékben gyorsított a folyamaton.

A szigorúan vett nyelv vonatkozásában a legfontosabb fejlesztések között az omit helper bevezetését érdemes kiemelni, ami a bizonyos sajátosságokat elhagyó objektumot kezelésénél jöhet jól, valamint az unió típusok szigorúbb típusellenőrzését, ami a véletlen elírások ellen nyújthat az eddigieknél hatékonyabb védelmet.

Az új TypeScript 3.5 szokás szerint a NuGet csomagkezelőn keresztül szerezhető be legegyszerűbben.