A Microsoft a hét közepén jelentette be, hogy nyílt forrású licenc alatt kiadta közismert Bing keresője egy kulcsalgoritmusát implementáló könyvtárát. A cég által Space Partition Tree And Graph (SPTAG) elképesztő méretű - akár több száz milliárd elemből álló - adatbázisokon tud villámgyorsan, a másodperc törtrésze alatt releváns találatok után kutatni.

Az algoritmus ehhez az ún. vektorkeresés koncepcióját használja fel, ami nem egzakt egyezések után kutat, hanem ehelyett egymáshoz kapcsolódó, illetve egymásra utaló fogalmak hálózata mentén kutatja fel a legrelevánsabb információkat. Ennek köszönhetően pl. olyan esetekben is megfelelő eredményeket szolgáltatni, amikor a keresési feltételek hiányosak és/vagy csak koncepcionális szinten mutatnak egyezést a keresett találatokkal.

A Microsoft szerint a könyvtár a szöveges információk mellett képek, valamint hanganyagok közötti keresésre is alkalmas, használatát pedig elsősorban gépi tanuláson alapuló, intelligens válaszokat váró rendszerekben ajánlja.