A Microsoft a napokban bejelentette, hogy elérhetővé tette klasszikus Entity Framework keretrendszere következő verziójának legújabb előzetesét, ami egy igen jelentős fejlesztéssel érkezik. Az új Entity Framework 6.3 Preview 5 ugyanis a hagyományos .NET Framework mellett már a .NET Core 3.0 előzetesén is használható.

Bár a Microsoft már évek óta kiadja az adatkezelő keretrendszer egy változatát a .NET Core-hoz is, az Entity Framework Core nem kompatibilis a korábban a .NET Framework-ről leválasztott Entity Framework 6.x vonalával. A mostani kiadásnak köszönhetően azonban már az utóbbira épülő kódok futtatására is lehetőség lesz a nyílt forrású .NET implementáció alatt, ezzel pedig a Windows-on kívüli platformokon is.

A lépés különösen fontos annak tükrében, hogy a Microsoft a napokban egyértelművé tette: a platformfüggő .NET Framework fejlesztését gyakorlatilag megszünteti, és helyette a platformfüggetlen és nyílt forrású .NET Core koncepcióját fogja tovább vinni a .NET következő, egységes, 5-ös verziószámú kiadásában.