A Microsoft a héten megrendezésre kerülő idei BUILD konferenciáján egy igen nagy horderejű - bár az utóbbi évek fejleményeinek tükrében nem túl meglepő - bejelentést tett .NET ekoszisztémájával kapcsolatban. A cég ugyanis közölte, hogy megszünteti eddigi, több különálló .NET keretrendszereit, és a jövőben mindent egyetlen .NET implementációban egyesíti majd.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a cég nem fogja továbbfejleszteni az eddig .NET Framework, illetve Mono néven ismert kódbázisokat, amik jelenleg a 4.8, illetve 5.20 verziónál tartanak. Ehelyett a cég a .NET Core 3.0 továbbfejlesztésével fogja létrehozni az új, immár egységes, illetve egyetlen .NET platformot, ami 5.0-s verziószámmal fog megjelenni, és a Windows mellett a Linux, macOS, iOS, valamint Android platformokon is működik majd.

Az új, egységes .NET platformmal gyakorlatilag minden elterjedt eszközformátumot meg lehet majd célozniAz új, egységes .NET platformmal gyakorlatilag minden elterjedt eszközformátumot meg lehet majd célozni

Az új .NET platform felhasználásával egyetlen kódbázissal lehet majd az eszközök széles spektrumát megcélozni, a PC-től kezdve a mobilokon és táblagépeken át egészen a játékkonzolokig, sőt, a felhős és IoT platformokig is. Ugyanakkor a .NET továbbra is támogatni fogja az olyan hosztfüggő technológiák használatát is, mint pl. a Windows Forms vagy a WPF, amik csak bizonyos operációs rendszerek alatt működnek, illetve lesznek elérhetők majd.

A másik oldalon a kibővült platformtámogatással együtt bővülni fog azon technológiák köre is, amikkel a .NET együtt tud majd működni. Így például könnyen össze lehet majd drótozni minden célplatformon a Java kódbázisokkal, az Apple rendszerein pedig az Objective-C, illetve Swift nyelveken készült könyvtáraival is.

Maguk a .NET alapkönyvtárak - mivel a .NET Core továbbfejlesztését képezik majd - teljesen nyílt forrásúak lesznek, fejlődésükhöz pedig bárki hozzájárulhat majd a GitHub-on keresztül.

Az új, egységes .NET platformot a Microsoft jelenleg 2020 második felében tervezi majd stabil változatban is elérhetővé tenni, bár előzetes kiadásai már jövő év elejétől kezdve kipróbálhatók lehetnek.