A Microsoft a múlt hét végén jelentette be hogy újabb verziót adott ki a JavaScript-et tovább gondoló szkriptnyelvéből. Az új TypeScript 3.4 legfontosabb fejlesztése, hogy apróbb módosítások esetén sokkal gyorsabban képes újrafordítani a projektet elődeinél, de a nyelv maga is kapott apróbb igazításokat.

A gyorsabb build annak köszönhető, hogy a TypeScript mostantól képes egy fájlba elmenteni a projekt függőségi gráfját, és módosítás esetén ennek alapján csak a minimális szükséges részekre korlátozni az újrafordítás körét. Bár a --watch kapcsolóval eddig is el lehetett valami hatást érni, ez csak folyamatban lévő fejlesztés esetén működött és folyamatos háttérfeldolgozást igényelt.

Ezzel szemben az új --incremental opcióval a TypeScript fordító képes állandó jelleggel elmenteni a függőségi gráfot, egy .tsbuildinfo nevű állományba, amit később automatikusan fel tud használni a build felgyorsításához. Ezt a fájl a forrásokkal együtt bárhová át lehet másolni is, és ott, illetve akár jelentős idővel később is képes a fordítást optimalizálni.

Ugyanakkor a nyelv maga szintén okosodott az új verzióban, és például már jobban ki tudja következtetni a generikus függvények típusát. Ezen kívül egyszerűbbé vált a csak olvasható tömbök használata is, mert mostantól a readonly módosítóval a sima tömbdeklarációkat is ilyenné lehet változtatni, illetve ezzel összefüggésben a klasszikus tömb szintaxist a csak olvasható tömbökhöz is alkalmazni.

Szintén újdonság, hogy a literálisok révén deklarált összetett szerkezeteket mostantól lehet konstansnak is jelölni, ami megakadályozza módosításukat, a struktúrákban érkező paramétereket pedig már a formális paraméterlistában szét lehet választatni különálló változókba.

A TypeScript 3.4 további újításairól itt lehet olvasni, az új verziót pedig a NuGet csomagkezelővel lehet letölteni.