Az Apple idei fejlesztői konferenciáján egy olyan új technológiai platformot fog leleplezni, aminek köszönhetően végre közös forrásból lehet majd iOS és macOS eszközökön egyaránt futni képes alkalmazásokat építeni. A leginkább a Microsoft UWP technológiájához hasonlítható új "Marzipan" platformnak köszönhetően nem kell majd a programokat a cég mobil és asztali rendszereire is külön megírni, hanem azok utóbbiak mindegyikén változtatás nélkül működhetnek majd.

Bár a Marzipanról szóló hírek már 2017 végén felbukkantak, eddig sokat nem lehetett tudnia arról, hogy az miként is halad. Most azonban kiszivárgott, hogy az Apple pár hónap múlva, az ide WWDC-n bemutathatja azt - bár a teljes megvalósulásra azért egy darabig még várni kell majd.

A hírek szerint ugyanis a Marzipan első, idén kiadásra kerülő változata mindössze a már létező iPad alkalmazások a macOS-re portolását fogja lehetővé tenni. Jövőre aztán egy bővített kiadás fog megjelenni belőle, amivel már az iPhone-ra készült app-okat is át lehet majd hozni az asztali platformra. A portolt és eredeti alkalmazásokat ugyanakkor továbbra is külön-külön kell a megfelelő alkalmazásboltba feltölteni.

A teljes átjárás 2021-re fog megvalósulni - azaz, ekkortól lehet majd ugyanazt az alkalmazást Mac, iPad és iPhone eszközökön egyaránt futtatni. Ezeket egyébként ezen a ponton már nem kell majd külön-külön feltölteni sem a különböző eszközöktípusokhoz kapcsolódó alkalmazásboltokba, hanem egyetlen közös App Store-ban lehet majd kínálni őket, és a felhasználók is onnan tudják majd őket almás kütyüjeikre lehúzni.