Meglehetősen érdekes statisztikát tett közzé a napokban a Freelancer.com, ami magát a világ legnagyobb szabadúszó és crowdsourcing piactereként hirdeti. Az oldal ugyanis összeszámolta, hogy az elmúlt egy évben hány munka került meghirdetésre rajta keresztül a különböző típusú területekre - és ebből az derült ki, hogy 2018-ban drámai mértékben esett vissza a szoftverfejlesztők munkája iránti igény a megelőző évekhez képest.

Ez egészen pontosan -70.71%-os csökkenést jelent a "Software Development" (Szoftverfejlesztő) kategóriában, de majdnem ugyanilyen mértékben: -70.69%-ban lehetett visszaesést látni az "App Designer" (Alkalmazástervező) munkák számában is. Az "App Developer" (Alkalmazásfejlesztő) megbízások szintén nagyon durván, -66.09%-ban estek csökkentek - azaz, mennyiségük már csak egy harmadát tette ki a megelőző évben látotthoz képest.

Ugyanakkor 2018-ban minden korábbinál nagyobb kereslet látszott mutatkozni a webes fejlesztők iránt, miután a "React.js" munkák száma 81.44%-kal, a "Web Development" (Webfejlesztés) megbízások száma pedig 92.29%-ban nőtt a megelőző évhez képest. Az "Express JS" még ennél is durvább, 128.67%-os növekedést produkált, a prímet azonban a "Blockchain" (Blokklánc) és "API" fejlesztések vitték 300.81%-os, illetve 352.36%-os növekedéssel.

A Freelancer.com teljes listáját a leggyorsabban változó munkaterületekről itt lehet elolvasni. Az eredményekkel kapcsolatban ugyanakkor érdemes fejben tartani, hogy azok egyrészt nem reprezentatív kutatáson alapulnak, másrészt egyébként is csak a teljes munkaerő-piac egy részszeletét ábrázolják.