A Microsoft fejlesztői a napokban közzétették a TypeScript az idei év első felére tervezett fejlesztéseinek előzetes tervét. Ebből kiderül, hogy az eddigi különutas irány és a JavaScript teljes lecserélése helyett elsődleges céllá inkább utóbbival, mint nyelvvel és ekoszisztémával történő integrálás és együttműködés fog kerülni - és nagyrészt e körül fognak forogni a főbb újdonságok is.

Így például a fejlesztők lehetővé kívánják tenni, hogy az eddigieknél több dinamikus JavaScript mintát lehessen majd alkalmazni a TypeScript kódokban, típusbiztos keretek között is, valamint, hogy egyszerűbbé tegyék az átjárást a TypeScript és a JavaScript kódok között. Ez utóbbi magában foglalja a TypeScript projektek részeként a JavaScript fájlok szerkesztésének eddiginél erősebb támogatását, valamint a JSDoc típusdeklarációk automatikus hozzáadását is.

Ezen kívül a TypeScript is át fogja venni, illetve támogatni fogja az ECMAScript szabvány az utóbbi években bevezetett fejlesztését, mint pl. az osztálymezők és a dekorátorok, valamint a pipeline operátor és a protokollok. Szintén fejlesztés lesz várható a TSLint terén is, aminek képességeit az ESLint szintjére szeretnék hozni.

Végül pedig új oktatóanyagok - köztük kézikönyv és demók - készítése is tervbe van véve, és a TypeScript PlayGround is okosodni fog. Az újdonságok értelemszerűen fokozatosan válhatnak majd elérhetővé a fejlesztők számára az elkövetkező hónapok során a TypeScript és a Visual Studio frissítéseinek részeként.