A Microsoft a héten új változatott adott ki a JavaScript bővítéseként működő TypeScript programozási nyelvéből. Az új 3.2-es verzió számos apróbb finomítást hoz, de két téren lép előre igazán jelentőset.

Ezek közül az egyik az óriási - több tucatnyi vagy akár több száz jegyből álló - számok kezelése, ami immár nem jelent problémát a nyelv számára. A TypeScript 3.2 ugyanis már támogat egy BigInt nevű elemi típust is, amiben a JavaScript-ben hagyományosan ábrázolható 253-nál nagyobb számokat is lehet tárolni, illetve műveleteket végezni rajtuk, éppen úgy, mint a "sima" számokkal.

Egy másik fontos újítás a .bind(), .call() és .apply() metódusok révén megvalósítható metaprogramozást érinti. A szóban forgó, kódból történő kódépítésre lehetőséget adó függvényekre, illetve eredményeikre ugyanis eddig a TypeScript nem tudta kiterjeszteni a statikus típusellenőrzést, mostantól azonban ez is lehetséges lesz.

Ezen kívül az új verzióban a nyelv a korábbiaknál pontosabb, illetve a probléma természetét jobban leíró hibaüzenetekkel szolgál, a Visual Studio-tól pedig pl. lehet kérni azt, hogy a szerkesztő a függvénytörzsben történő használatból következtesse ki a függvény bemeneti paramétereinek típusát és automatikusan fűzze is azt be explicit a formális paraméterlista deklarációjába.

Az új TypeScript 3.2 további fejlesztéseiről a Microsoft bejelentésében lehet olvasni, áttérni az új verzióra pedig a NuGet-en keresztül lehetséges.