Bár a COBOL-ra a legtöbb programozó, mint az egyik legrégebbi, de mára már gyakorlatilag teljesen kihalt nyelvre gondol, igazából ennél nem is lehetne ezzel messzebb a valóságtól - állítja a WSJ egy új cikke. Eszerint ugyanis világszerte óriási kereslet van a COBOL programozókra - annyira, hogy sok helyen külön tanfolyamokat indítanak a fejlesztők átképzésére erre a nyelvre, hogy ki tudják elégíteni a COBOL-ban dolgozó munkaerő iránt jelentkező igényt.

Mindennek oka a cikk szerint az, hogy a pénzügyi szektorban még mindig óriási kódbázisok üzemelnek a jövőre már 60. életévébe lépő nyelvben, amiket nem csak karbantartani, de gyakran fejleszteni is kell. A bankok ugyanis egyszerűen nem merik nyugdíjba küldeni régi nagygépes rendszereiket csak azért, hogy valami modernebbre váltsanak, mert a régi gépek is működnek még, és mert az áttérés potenciálisan komoly zavart okozhatna működésükben, amit mindenképpen el akarnak kerülni.

Egy COBOL-ban dolgozó szakemberek képzésével foglalkozó cég felmérése szerint ráadásul ezen a téren a jövőben sem várható változás. Egy, a közelmúltban lebonyolított kutatásukban ugyanis a jelenleg COBOL-lal dolgozó ügyfeleik 90%-a nyilatkozott úgy, hogy az elkövetkező évtizedben is használni tervezik majd a nyelvet.

Ennek érdekében ugyanakkor szükség van újabb és újabb COBOL-szakemberek kiképzésére, miután a nyelvhez még értők közül egyre többen öregednek ki a szakmából. A korábban említett cégnél dolgozó COBOL-fejlesztők átlagéletkora pl. 60 év, ami nyilván jóval magasabb, mint a legtöbb másik nyelvvel dolgozó fejlesztők átlagéletkora.

A cég vezetője szerint ugyanakkor a COBOL életkora is relatív, hiszen pl. egy másik, nem sokkal fiatalabb programnyelvet, a C-t is még igen széles körben használják manapság annak ellenére, hogy idén már az is 46. életévébe lépett.