Amint a világ egésze egyre inkább a digitális folyamatokra áll át, egyre jobban felértékelődik az informatikusok, azon belül is a fejlesztők szerepe. Annyira, hogy mostanság már a cégek a tőkéhez történő hozzáférésnél is nagyobb problémának tartják a megfelelő fejlesztők szerződétetését, a tehetséges programozók potenciális elvesztését pedig az egyik legnagyobb fenyegetésként értékelik további sikerükre.

Legalábbis erre a következtetésre jutott egy online fizetési szolgáltató felmérése, amiben több ezer felsővezetőt kérdeztek meg arról, hogy szerintük mik a legnagyobb problémák, amik szerintük akadályozzák őket a növekedésben vagy legalábbis fenyegetést jelentenek üzletük számára. A válaszok szerint a vezetők egyik legnagyobb problémája a megfelelő szoftverfejlesztők szerződtetésének képessége, ami nagyobb gondot jelent számukra, mint a tőke megszerzése vagy akár az, hogy a termékük a piacnak történő megfelelése.

A vezetők szerint a megfelelő szoftverfejlesztők megtalálása az egyik legnehezebb feladatukA vezetők szerint a megfelelő szoftverfejlesztők megtalálása az egyik legnehezebb feladatuk

Ráadásul egyik legrosszabb rémálmukat is a tehetséges fejlesztők elvesztése képezi, amitől jobban félnek, mint pl. a vállalati adók megemelésétől vagy a kínai konkurenciától. Ennél jobban már csak egy biztonsági incidenstől, szigorúbb állami szabályozástól, valamint attól félnek, hogy egy nagy technológiai cég tönkreteszi az üzletüket - amit azonban utóbbi nyilván elsősorban megint csak fejlesztők segítségével valósít majd meg.

A vezetők egyik legnagyobb rémálma tehetséges programozóik elvesztéseA vezetők egyik legnagyobb rémálma tehetséges programozóik elvesztése

A jelentés egyébként további érdekes adatokat tartalmaz arra vonatkozóan is, hogy - legalábbis a vezetők szerint - a vállalati fejlesztők mennyit dolgoznak egy héten, ebből mennyit kénytelenek valódi fejlesztés helyett korábbi rendszerek karbantartásával tölteni, vagy hogy mely technológiákat tartják legfontosabbnak cégük szempontjából most, illetve egy évtizedes távlatban.