Az Apple a napokban ismét figyelmeztette az alkalmazásboltjában programokat áruló fejlesztőket, hogy hamarosan egy igen komoly szigorítás lép életbe az online áruházban. Ennek értelmében az App Store-ba a jövőben csak olyan programok jelenhetnek majd meg, illetve frissülhetnek, amik pontos adatvédelmi szabályzattal is rendelkeznek.

A szabályzatban a fejlesztőknek pontosan le kell majd írniuk, hogy alkalmazásuk milyen adatokat, milyen célból gyűjt be, illetve a megszerzett adatokkal mit csinál, kinek adja tovább és mikor törli. Az adatok gyűjtését az App Store használati feltételeinek értelmében minimalizálni kell majd, illetve az alkalmazásoknak engedélyt kell kérniük minden felhasználói adat begyűjtésére. Ezen kívül persze az app-oknak a GDPR előírásainak is meg kell majd felelniük.

Bár vélhetően azt, hogy az alkalmazások tényleges adatgyűjtési gyakorlata megfelel -e az adatvédelmi szabályzatuknak, az Apple maga nem fogja ellenőrizni, de ha kiderül egy app-ról, hogy nem az adatvédelmi szabályzatának megfelelően működik, várhatóan igen komoly retorzióra (akár kitiltásra is) számíthat majd a cég részéről. Az adatvédelmi szabályzat ráadásul rögzítve lesz, és azt csak az alkalmazások új változatának kiadásakor lehet majd módosítani; az új feltételek pedig értelemszerűen csak a már frissült verziókra vonatkoznak majd.

A változások október 2-ától lépnek életbe, tehát a fejlesztőknek mostantól kb. még egy hónapjuk van alkalmazásaik adatvédelmi szabályzatának kidolgozására és feltöltésére az App Store-ba.