A Microsoft hétfőn TypeScript blogjában jelentette be, hogy elérhetővé tette a JavaScript-et továbbgondoló nyelvének legújabb verzióját. Az új TypeScript 3.0 egy rakás újdonságot hoz elődjeihez képest, amik közül talán a két legérdekesebb a korábbiaknál segítőkészebb hibaüzenetek, valamint a kötelező típusellenőrzés kikényszerítésének lehetősége.

Utóbbi egy új pszeudo-típus, az unknown bevezetésével jelenik meg, ami az any-hoz hasonlóan bármilyen típusú érték tárolására lehetőséget ad. Ugyanakkor utóbbival szemben az unknown típusú értékeken csak akkor lehet típusfüggő műveleteket végezni, ha előtte a kód explicit típusmegfelelőségi vizsgálatnak veti alá azt. Az újítás így anélkül képes kikényszeríteni az adott paraméter vagy változó típusának a kód által biztosan és ellenőrzötten kezelni képes halmazra szűkítését, hogy ezért cserébe a programozóknak a statikus típusrendszer merevségével és redundanciájával kellene fizetniük.

A hibaüzenetek is segítőkészebbek lettek az új verzióbanA hibaüzenetek is segítőkészebbek lettek az új verzióban

A másik fontos újítás a hibaüzeneteket érinti, amik az új kiadásban sokkal beszédesebbek lettek, és áttételes hibák esetében sokkal jobban segítenek a valódi probléma azonosításában a fejlesztőknek. Pl. a képen látható példában az IDE, illetve a fordító amellett, hogy megjegyzi, hogy a hivatkozott azonosító nem ismert, tételesen elmondja azt is, hogy ez azért van, mert a hivatkozott osztály nem rendelkezik a kódban említett metódussal, aminek neve el lett gépelve - sőt, még fel is kínálja a (talán) megfelelő metódust helyette.

Szintén újdonság, hogy a tuple-ek mostantól már a formálisan paraméterlistákban használható olyan szerkezeteket is ismernek, mint pl. az opcionális és a "maradék" elemek (amikbe a felsorolás végén szereplő, változó számú elem kerülhet) - így közvetlenül használhatók a paraméterek begyűjtésére, illetve újbóli kifejtésére is. Ezen kívül a tsconfig.json fájlokban már lehetőség van további ilyen állományokra hivatkozva elosztott projektek felépítésére is.

Az új TypeScript 3.0 további fejlesztéseiről részletesen itt lehet olvasni, míg az új verziót, illetve annak különböző IDE-khez szánt támogatását innen lehet beszerezni.