A Microsoft kedden egy olyan fejlesztést jelentett be Visual Studio IntelliCode (VS IC) bővítéséhez, aminek köszönhetően az rendkívül hatékony eszközévé válhat az egységes kódolási konvenciók következetes betart(at)ásának. A kiterjesztés ugyanis mostantól automatikusan képes megtanulni az egy adott kódbázis esetében alkalmazott stílust, ezt követően pedig már munka közben jelezni ha az megsértésre kerül valahol.

A VS IC-t a folyamat első lépéseként rá kell ereszteni a követni kívánt stílusban készült forrásfájlok egy halmazára, amiből az - mesterséges intelligenciája segítségével - automatikusan megállapítja a főbb konvenciókat, majd generál ebből egy .editorconfig nevű állományt. Ebben a behúzás stílusa, mérete, a tabok szélessége mellett olyan dolgok is eltárolásra kerülnek, mint pl. hogy az if-else vagy a try-finally szerkezetekben hol legyenek sortörések, az osztályok deklarációi hogyan legyenek tagolva.

A Visual Studio már munka közben szól, ha megsértjük a detektált kódolási stílusszabályok valamelyikétA Visual Studio már munka közben szól, ha megsértjük a detektált kódolási stílusszabályok valamelyikét

Az elkészült stílusfájlt ezek után a Visual Studio kódszerkesztője vezérvonalként használja majd, és ennek megfelelően alakítja ki az automatikusan generált behúzások és kódszerkezetek struktúráját, illetve szól, ha a rögzített szabályokat a fejlesztő a kézzel beírt kódjával megsérti valahol. A stílussértésre vonatkozó észrevételeket a VS IC alapértelmezésben üzenetként jeleníti meg, ami így nem kerül bele a hibalistába.

Ugyanakkor az automatikusan generált konfigurációs állomány utólagos módosításával lehetőség van figyelmeztetéssé vagy akár a sikeres buildet megakadályozó hibává is alakítani az üzenet súlyosságát, és ezekkel is egyre keményebben kikényszeríteni a szabályok betartását. A stílusszabályokat ugyanakkor a Format Document eszköz segítségével a már korábban létrehozott kódokra is lehet alkalmazni, és a korábbi forrásokat is az automatikusan megállapított egységes formátumra hozni.

Az új eszközök kipróbálásához a Visual Studio 2017 15.8 Preview 3 vagy újabb kiadására, valamint az IntelliCode bővítés új 1.1.12-es verziójára lesz szükséges.