A Facebook hétfőn bejelentette, hogy elérhetővé tette egy, a cég által saját alkalmazásainak fejlesztéseiben is használt, bővíthető távoli hibakereső megoldása forrását. A Sonar az Androidon és iOS-en futó app-okban segít a hibák és teljesítményproblémák felderítésében, amihez azonban egy interaktív, asztali környezetet kínál.

A Sonar két komponensből áll, amik közül az egyik magán a mobil eszközön fut, és onnan gyűjti, illetve továbbítja az adatokat a vizsgálni kívánt problémás alkalmazásokból. Egy másik része asztali környezetben futtatható, és a gyűjtött adatok fogadását, megjelenítését, illetve elemzését teszi lehetővé interaktív, grafikus formában a fejlesztők számára.

A Sonar segítségével valós időben lehet figyelni és elemezni a mobilos app-ok működésétA Sonar segítségével valós időben lehet figyelni és elemezni a mobilos app-ok működését

A Sonar segítségével a fejlesztők valós időben vizsgálhatják meg alkalmazásaik működését, beleértve azok képernyőit, vezérlőit, a bekövetkező eseményeket, valamint az appból induló kéréseket és az azokra kapott válaszokat is. A hibakereső ugyanakkor moduláris architektúrával rendelkezik, és szabadon bővíthető, így olyan adatok gyűjtésére, megfigyelésére és elemzésére is fel lehet készíteni, amire alapból nem képes - méghozzá a Facebook szerint akár pár sorból.

Az érdeklődők a Sonar forráskódját a GitHub-on találják meg, míg maga a hibakereső működéséről és használatáról itt olvashatnak bővebben.