A Git verziókezelő a napokban egy olyan fejlesztéssel bővült, aminek elsősorban azok örülhetnek majd, akik nagy kódbázisokat kénytelenek viszonylag lassú kapcsolatokon át elérni és kezelni. A jövőben ugyanis jelentősen gyorsabban végezhetnek majd el bizonyos feladatokat az általuk kezelt kódtárokon, miután egy új protokollnak köszönhetően hatékonyabbá fog válni a kommunikáció utóbbi és a Git kliensek között.

A Git protocol version 2-ben a gyorsulás elsősorban annak köszönhető, hogy benne immár szerveroldalra is áthelyezhető lett a branch-ek és tag-ek szerinti szűrés, ami drámai mértékben képes csökkenteni a nagy méretű, illetve régóta fejlesztett kódtárakkal folytatott kommunikációban az áramló adatok mennyiségét. Ennek köszönhetően a mérések szerint akár nyolcadára csökkenhet a magán a források elemein túl küldött bájtok száma, és háromszorosára gyorsulhat a műveletvégzés a távoli kódtárakon.

Az új protokollt ugyanakkor a fejlesztők úgy dolgozták ki, hogy az teljes mértékben felülről kompatibilis legyen az eddig használt változattal - így a régi kliensek is használhatók az új verziót már ismerő szerverekkel, illetve a régebbi verzió szerint működő kódtárak sem adnak majd vissza hibát az új protokollal próbálkozó munkatársaknak.

A Git protocol version 2 a tervek szerint a Git következő, 2.18-as verziójában már elérhető lesz - de aki akarja, már most kipróbálhatja azt ha kézzel kicsekkolja és lefordítja a legfrissebb master ágat a verziókezelő kódtárából.