A híradásainkban már többször szereplő HackerRank a napokban egy érdekes jelentést tett közzé a cégek, illetve a náluk dolgozó HR-es munkatársak a fejlesztőkkel kapcsolatos értékelési szokásairól. A HackerRank 2018 Tech Recruiting Report-ból kiderül, hogy a vállalkozások mi alapján döntenek a náluk jelentkező programozók felvételéről vagy elutasításáról, és hogy ezzel összefüggésben mire érdemes "gyúrniuk" azoknak, akik nem a jelenlegi helyükön képzelik el a nyugdíjig hátralévő idejüket.

Az eredmények szerint a cégek legfontosabbnak az előző munkatapasztalatokat tartják a fejlesztők esetében, amit a szakmában töltött évek száma, majd a személyes projektek követnek. Ezek mind fontosabbak legtöbbjük számára annál, mint hogy a jelentkező milyen, a szakterületen szerzett diplomával rendelkezik vagy milyen portfoliót tud felmutatni.

A legfontosabb szempontok a fejlesztők értékelésébenA legfontosabb szempontok a fejlesztők értékelésében

Szintén kis jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a jelentkező milyen nyílt forrású projektekhez járult hozzá vagy milyen hitelesített vizsgákkal rendelkezik. A legkevésbé azonban az előbbi által látogatott iskola presztízse, valamint a közösségi kódolás és a hackatonokon történő részvétel érdekli őket - ezek ugyanis a legtöbb helyen szinte nulla súllyal esnek latba az értékelés során.

A jelöltek felkutatásának legnépszerűbb csatornáiA jelöltek felkutatásának legnépszerűbb csatornái

A felmérésből ezen kívül kiderül az is, hogy a jelöltekhez leginkább a már náluk dolgozók ajánlásai, valamint állásportálok segítségével jutnak el a cégek, de a fejlesztői közösségek és az egyetemi fórumok is népszerű módjai az új munkaerő felhajtásának. Ezeknél ugyanakkor mind kevésbé hatékonynak ítélik meg a közösségi médiát, a céges honlap állás szekcióját, valamint a meetupokat és hackatonokat, amiken keresztül a jelek szerint kevésbé lehet megfelelő jelölteket találni.

A HackerRank teljes jelentését az érdeklődők itt tudják elolvasni.