Bár az, hogy a HTML5 és a JavaScript napjaink legnépszerűbb fejlesztői technológiái, már jó ideje tudhatjuk a különböző statisztikákból - de még így is vannak olyan területek, ahol nem nagyon várnánk megjelenésüket és térhódításukat. Ilyennek tűnik például az operációs rendszerek telepítőkészletei is, amik közül most egy: az Ubuntu Linux, lehet hogy mégis át fog térni erre a technológiára.

Legalábbis ha a dolgok a disztribúciót kiadó cég alapítója és vezetője, Mark Shuttleworth akarata szerint alakulnak, aki úgy tűnik, hogy eltökélt az Ubuntu Linux új telepítőjének, az Ubiquity NG-nek HTML5-ös alapokon történő megvalósítása mellett. Ehhez a már számos helyen használt Electron keretrendszert használná fel, ami gyakorlatilag a Node.js és a Chromium böngészőmotor segítségével teszi lehetővé alapvetően asztali használatra szánt, mégis webes technológiákon alapuló programok létrehozását.

Shuttleworth egyébként megjegyezi, hogy az Ubuntu Linux-ban már így is számos alkalmazás az Electron keretrendszeren, ezen keresztül pedig a HTML5 és JavaScript alapokon működik. Ezek között van többek között a Skype és a Spotify kliens is, amikhez hamarosan talán a rendszer telepítőprogramja, az Ubiquity is csatlakozik.