Miközben az Oracle ahol csak tudja, próbálja a Java-val kapcsolatos törekvéseit visszafogni, a platform egy másik igen komoly - és talán kicsit meglepő - támogatót látszik szerezni magának. A Microsoft ugyanis a hét elején bejelentette, hogy hivatalosan is csatlakozni kíván a Java EE utódját képező Jakarta EE platform fejlesztését végző munkacsoporthoz.

A Microsoft csatlakozása első hallásra kicsit talán furcsán hathat, de teljesen érthető annak tükrében, hogy a vállalat a pár éve megkezdett új üzleti stratégiájában milyen nagy hangsúlyt helyez a felhős platformokra és megoldásokra. Márpedig a Java EE az egyik legnépszerűbb megoldást képezi a szerveroldalon abban a vállalati környezetben, ahonnan Redmond a legkomolyabb bevételeit remélheti Azure platformja felhasználói közül.

A Java-fejlesztők számára a fejlemény azért lehet jó hír, mert egy ilyen befolyásos és főleg vastag pénztárcájú támogatóval a háttérben továbbra is biztosítva lehet a platform további fejlődése, annak ellenére is, hogy eredeti gazdája, az Oracle a Java egyre legtöbb szegmense mögül látszik kihátrálni és őket magukra hagyni.