Miközben pár évvel ezelőtt még kiváló karrierválasztásnak tűnt a mobilos alkalmazásfejlesztésre specializálódás, mostanra úgy tűnik, hogy erősen megváltozott a helyzet, és nem biztos, hogy ezen terület felé érdemes elmozdulni. Az app-ok piaca ugyanis nem csak, hogy már nem kínál kiemelkedő kereseti lehetőségeket, de úgy tűnik, hogy egyenesen szűkülésnek indult.

Legalábbis erre utal az, hogy az Apple alkalmazásboltjában a tavalyi évben - történetében először - csökkeni kezdett az alkalmazások száma. Az App Store-ban az év elején még 2.2 millió app volt megtalálható, az idei év elejére azonban már csak 2.1 millió programot lehetett összeszámolni benne.

Mindez annak következménye, hogy a tavalyi évben 29%-kal kevesebb új alkalmazást adtak ki a platformra, mint egy évvel korábban. Így a megjelenő új app-ok száma már nem tudta kompenzálni a frissítés hiányában eltűnő régebbi programok számát, és emiatt indult csökkenésnek az alkalmazások abszolút száma is az App Store-ban.

Androidon nem ennyire katasztrofális a helyzet, de már ott is mutatkoznak a visszaesés jelei. A Play Store-ban ugyan a tavalyi évben összességében 17%-kal nőtt az alkalmazások száma, de ez már csak fele az egy évvel korábbi növekedésnek. Így ha a trend folytatódik, itt is várható lesz, hogy abszolút értékben is csökkenni kezd majd az app-ok száma.

A visszaesés nyomai egyébként a jelek szerint Stack Overflow számaiban is tetten érhetőek. Itt ugyanis míg a 2016-os 8.3%-os eredmény után 2017-ben a fejlesztők 23%-a vallotta magát mobilos fejlesztőnek, a legújabb, 2018-as felmérésben már csak 20% sorolta magát ebbe a kategóriába (is).