A jövőben nem lesz érdemes keresni a Java EE a 8-asnál újabb kiadásait - ezen a néven ugyanis további verziók a platformból nem fognak megjelenni. Az elsősorban vállalati felhasználásra szánt keretrendszer ehelyett Jakarta EE néven fog - immár nyílt fejlesztési folyamat keretében - frissülni.

Az új név felől a platform feletti irányítást a múlt év végén az Oracle-től megkapó Eclipse Foundation közössége döntött. A névre eredetileg bárki küldhetett be javaslatokat, de ezekből az utolsó fordulóra csak az "Enterprise Profile" és a "Jakarta" nevek maradtak versenyben.

Jakarta, Indonézia fővárosaJakarta, Indonézia fővárosa

Végül a közösség túlnyomó többséggel a Jakarta-t szavazta meg az új névnek, kétszer annyi vokssal, mint az alternatívára. A platformra a jövőben így "Jakarta EE" néven fog majd futni és frissülni. (Jakarta egyébként Indonézia fővárosának neve - a szerk.)

Sajnos jelenleg még nem lehet tudni, hogy mikor jelenhet meg az első Jakarta EE kiadás. A következő lépés jelenleg az EE.next név alatt egy megfelelőségi program kidolgozása lesz, és ezek után lehet majd szó a Jakarta EE 9, Jakarta EE 1 vagy esetleg Jakarta EE 2018 kiadásáról.